(No) hablo español

Zo, mijn allereerste les Spaans zit er op!

Aangezien ik volgend jaar naar Peru wil, leek het me wel handig om de taal te leren. Toen ik in Cuba was merkte ik namelijk hoe verloren je je soms kunt voelen als je bijvoorbeeld bent verdwaald en de enige man in de buurt geen Engels spreekt (maar wel een hele grote machete bij zich draagt – maar da’s een ander dilemma :-X).
Bovendien is Spaans een wereldtaal, dus het kunnen spreken gaat vast nog vaker nuttig zijn.

Ik heb me aangemeld bij Radboud in’to Languages, het talencentrum van de universiteit. Niet de goedkoopste (ondanks medewerkerskorting), maar wel de enige die je in slechts 8 lessen tot A1-niveau belooft te helpen. Ter vergelijking: de meeste cursussen duren zo’n 15 lessen en daarna moet je nog een tweede cursus volgen om A1-niveau te bereiken. Mooi, want dat betekent waarschijnlijk les op universitair niveau, in plaats van een keuvelklasje in het lokale wijkcentrum voor huisvrouwen of Oh Oh Cherso-types die alleen drank willen kunnen bestellen.

Het was dan ook een les in pittig tempo. Helemaal omdat ik echt op niveau nul begin – ik kan maar tot 3 tellen, bier bestellen, en weet wat El Pollo Diablo is (voor wie de referentie herkent ;-) ). Als de docent dan gelijk zo veel mogelijk in het Spaans gaat lullen, een onleesbaar bordhandschrift heeft, je nog niet weet hoe het lesboek in elkaar zit en in dat boek ook nog soms een onmogelijk handschrift-lettertype wordt gebruikt, is het helemaal zweten om bij te blijven.

Inmiddels weet ik in ieder geval al hoe ik me voorstel en hoe je de letters van het alfabet in verschillende situaties uitspreekt (we mogen vanaf nu nooit meer ‘pa-elja’ bestellen in een restaurant).

De groep is redelijk groot (17 personen) en bestaat uiteraard voor het grootste deel uit studenten die wat extra’s naast hun studie willen doen of zich voorbereiden op een periode in het buitenland. Maar er waren ook twee artsen van het Radboud ziekenhuis en een kerel die Spaans wil leren omdat hij met een Peruaanse is getrouwd (ik zou het iets eerder hebben gedaan, maar goed).

Dus nu: huiswerk!

Gerelateerde posts

7 comments

  1. Manuel says:

    Volgens mij zouden we prima in staat zijn om onze eigen monkey island kleurplaat te maken… Challenge accepted! El pollo diablo, three–headed monkeys, little voodoo dolls, zombie pirates and Murray the talking skull. Ideeën genoeg :)

    You fight like a dairy farmer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.