Spouwmuurisolatie-issues

Okee, ik ben er klaar mee. Voorlopig laat ik niets meer doen aan mijn huis, want het gaat toch nooit zoals bedoeld. :-(

Ik wist al een tijdje dat mijn spouwmuurisolatie niet meer optimaal was. Een warmtescan liet zien dat op sommige plekken warmte weglekte. Verschillende isolatiebedrijven hadden steekproefsgewijs gaatjes geboord in mijn muur en ontdekt dat het schuim dat erin zat, verpulverd was. Wat blijkbaar volgens verwachting was, want van het UF-schuim dat in de jaren ’80 populair was, is inmiddels bekend dat het na een tijdje begint te desintegreren.

Ik stond toen voor de moeilijke afweging hoe dit op te lossen: alles eruit laten halen en opnieuw laten vullen, of bij laten spuiten met een nieuw soort schuim? Het laatste was veel goedkoper, maar ik had er weinig vertrouwen in. Want het oude spul dat was blijven zitten, zou vast doorgaan met desintegreren, ook al beweerden de leveranciers anders. En het was nog niet eens gecertificeerd. Maar de eerste optie was twee keer zo duur. Dus liet ik het destijds even voor wat het was en besloot ik eerst andere dingen rondom mijn huis te regelen.

Maar inmiddels zijn we 2 jaar verder en heb ik alle overige isolatie-maatregelen al laten toepassen én zonnepanelen laten installeren. Ik wilde daarom aan het eind van 2020 toch ook nog even mijn spouwmuurisolatie laten vervangen, zodat ik gebruik kon maken van een subsidieregeling. Dat viel al in het water, doordat wegens corona de boel uitgesteld moest worden tot de eerste week van januari, net een week na de deadline voor het aanvragen van die subsidie. Grom. Nou ja, het was al in gang gezet, laat maar doorgaan.

Dus vandaag stonden twee medewerkers voor de deur om de oude isolatie eruit te blazen, en morgen het nieuwe, veel betere isolatiemateriaal, erin te spuiten.

Er werd wat geboord, er werden wat stenen uit de gevel verwijderd, maar niet veel. Ik zag ze vooral bezig met hun telefoon. Geen goed teken.

En inderdaad, even later klopten ze aan. Mevrouw, er was iets vreemds aan de hand!

Wat blijkt: het oude isolatieschuim was op heel veel plaatsen nog in zeer goede staat – dermate goed, dat ze het er niet in het geheel uit konden blazen. Wat ze totaal niet konden verklaren, want volgens hen kon je dit soort spul doorgaans na 10 jaar al afschrijven en desintegreerde het zodra je er naar keek. Aangezien het er in de jaren ’80 al in was gestopt, snapten ze dus niet hoe dit nog (deels) solide kon zijn. Sterker nog: de oude boorgaten in de muur waren kleiner dan de boorgaten die in de jaren ’80 werden gemaakt. Toen gebruikten ze blijkbaar bredere apparatuur dan nu. Op basis van de oude boorgaten vermoedden ze dat hier 6 jaar geleden nog aan was gewerkt. Was er wellicht ooit iets achteraf bijgespoten?

Nou nee, de vorige bewoners, die er tussen 1992 en 2017 hebben gewoond, hadden mij verzekerd nooit iets aan die muur te hebben gedaan. Stomtoevallig kwam de oud-bewoonster precies op dat moment met de hond langsgewandeld (ze woont nog steeds in dezelfde straat) en dus kon ze dat verhaal direct nogmaals bevestigen.

Verbazing alom en de isolatiemeneren stonden enigszins met de mond vol tanden.

Na overleg met het hoofdkantoor waren er twee opties: schuim bijspuiten (wat ik dus al eerder niet wilde, en waar zij zelf ook niet erg enthousiast over waren), of de boel weer dichtmetselen en over een paar jaar nogmaals kijken hoever het spul was vergaan. Er zat dus weinig anders op dan de boel maar te annuleren.

Superfrustrerend, want er zijn dus plekken in de muur die niet goed meer zijn, dus ik heb geen optimale isolatie. Maar om goede isolatie te kunnen laten aanbrengen, moet ik het eerst erger laten worden. Wellicht nog zeker een jaartje of 5, als het niet meer is. Snik.

Het is nu ook even afwachten hoe het bedrijf en ik het verder gaan oplossen. Zij hebben niet alleen al arbeid verricht, maar ook een apparaat gehuurd voor €500; kosten die ze sowieso moeten betalen aan een ander bedrijf dus. De medewerkers zeiden dat hun baas meestal zeer coulant was en dus hoop ik maar dat ze verder niets in rekening brengen, want ik ben er dus helemaal niets mee opgeschoten. (Gelukkig hebben ze de muur wel weer netjes dichtgemetseld achtergelaten.)

Zucht. Denk goed na voordat je aan een eigen huis begint dat niet verse nieuwbouw is, lieve lezertjes! :-S

Gerelateerde posts

2 comments

  1. Karin Westerbeek says:

    Naar, dat soort geintjes. Laten we inderdaad hopen dat de rekening hiervan verder meevalt.
    Maar geloof me, verse nieuwbouw is ook niet alles. Blijkbaar heeft de loodgieter wat “foutjes” gemaakt bij de aanleg waardoor we vanaf jaar 3 elke winter met een verstopte keukenafvoer zitten…

  2. Yvonne says:

    Verse nieuwbouw is ook niet alles. Mijn zus is 10 jaar van haar leven verloren in het jaar dat ze hun huis aan het bouwen waren. Wat daar allemaal wel niet misgegaan is omdat de bouwers niet gedaan hebben wat afgesproken was. Dat zou niks voor jou zijn, geloof me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.