Makkelijk model mantel

Het is altijd handig om een generieke mantel te hebben voor LARP-evenementen. Vooral voor NPC-rollen, of om ‘s avonds OC rond het kampvuur te kunnen zitten. Verenigingen zoals Charm hebben wel mantels in de kostuumvoorraad, maar die zijn niet noodzakelijk echt warm.

Ik had wel twee mantels in de kast hangen, maar eentje is erg Elf-achtig en de andere is loeizwaar, omdat ik zware wol had gebruikt en deze ook nog eens had gevoerd met linnen. Dat loopt niet lekker en bovendien hangt al het gewicht aan het sluitinkje in je nek. Daardoor gaat die sluiting snel kapot.

Zelfs al is de mantel niet heel zwaar – met zo’n sluiting heb ik continu het gevoel gewurgd te worden, want de mantel zakt altijd naar achteren tijdens het bewegen. En dan is er nog het probleem dat je weinig bewegingsruimte hebt – je moet immers eerst een hele bulk stof naar opzij duwen voordat je je armen kunt gebruiken (waarna de sluiting nog meer tegen je keel drukt, omdat de meeste stof nu op je rug hangt).

Tijd voor iets anders dus.

Ik besloot op de middeleeuwse toer te gaan en een model met ‘slits’ voor je armen te maken, lichtelijk geïnspireerd op de gardecorpse. Dat betekent dat je niet één opening middenvoor hebt, maar twee openingen op ongeveer okselpositie. Doordat deze openingen niet helemaal tot bovenin doorlopen, wordt het gewicht van de stof beter verdeeld over je schouders.

Bovendien is het warmer: de nek is hoger gesloten en het is niet meer zo dat bij iedere voorwaartse beweging je mantel open waait!

Verder heb je véél meer bewegingsruimte, omdat je weinig stof hoeft te verplaatsen om je armen uit te steken. En met een kleine beweging zitten je armen weer lekker warm aan de binnenkant.

Op de lapjesmarkt in Utrecht vond ik drie coupons lekker zachte, warme, maar niet zware groene stof, van 150 cm breed en iets meer dan 150 cm lang. Ideaal, omdat die niet gevoerd hoefde te worden (scheelt niet alleen gewicht, maar ook werk ;-) ). En ik kon uit ieder deel iets-meer-dan-een-kwart-cirkel knippen, waardoor ik een naad middenachter kreeg en automatisch op de juiste plekken openingen voor de armen!

Hieronder het resultaat.

Armpjes lekker warm binnen vs. armpjes praktisch bruikbaar:

gesloten open

Hier zie je iets duidelijker hoe het model in elkaar zit:

wijd

Het sierbandje om de boel wat op te leuken:

sierband

Ik ben klaar voor de kou! :-)

Bestede tijd: 2 uur
Kosten: €16,25 (€10 voor de stof, €6,25 voor het band)

Gerelateerde posts

6 comments

 1. Lenny says:

  Het heeft wat weg van fleece, maar het is het niet. Een soort synthetische blend vermoed ik. In ieder geval geen wol. Maar het is voor LARP, dus dat geeft niet. ;-)

 2. Lenny says:

  Aangezien op Facebook naar een patroon werd gevraagd:

  Het is dus een kwestie van 3x iets meer dan een kwart cirkel uitknippen. Op de rode stukjes aan elkaar stikken. En het groene cirkeltje (ongeveer) geeft aan waar je de nekopening uitknipt.

 3. cor says:

  Heb je ook een patroontekening voor de capuchon die je op de ‘extra warme mantel’ van dit model gemaakt hebt?

 4. Lenny says:

  Ik heb een fotootje voor je gemaakt, dat is waarschijnlijk duidelijker dan een tekening.

  Het patroon voor deze capuchon heb ik uit de losse pols getekend. Ik ben begonnen met mijn hoofd op te meten: de zijkant, van achterhoofd naar neus, om te weten hoe diep hij minimaal moest worden, en de hoogte, waar ik nog een aantal centimeters bij heb geteld omdat ik wilde dat hij onderaan een beetje open valt in een bochtje.
  De lengte van de punten onderaan is afhankelijk van of / hoe veel je de uiteinden over elkaar heen wil leggen. Je kunt natuurlijk ook de uiteinden precies op elkaar aan laten sluiten. In dat geval moet je er voor zorgen dat de omtrek van je halsopening even lang is als de onderkant van je capuchon. Als je overlap wil, moet je ze (eerder) schuiner naar beneden laten lopen, want zo verleng je de omtrek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.