Dickens-mantel

Met De Soete Inval worden we rond kerst nog wel eens gevraagd om op Dickens-evenementjes te spelen. Meestal zijn die maar één dag ergens in het hoge noorden en dus niet rendabel voor mij om daarvoor op en neer te karren. Maar je weet nooit wanneer er iets langskomt waar ik wél bij kan zijn, en dan moet ik voorbereid zijn. Oftewel: een goed excuus om eens een outfit in Dickens-stijl te naaien. En komt het er niet van, dan ga ik gewoon zelf een keer als bezoeker naar zo’n evenement, want ze zijn er in heel Nederland en lijken me erg sfeervol.

Ik heb natuurlijk al een hoop Victoriaanse kostuums, maar die zijn allemaal van later – ergens tussen 1860-1890. Charles Dickens leefde weliswaar tot 1870, maar de meeste festivals richten zich op de periode rond 1840 en dan is de mode toch wel wat anders. Belangrijk detail: ronde rokken in plaats van naar achter uitlopende, en geen hoepelrokken, alleen flinke petticoats. Dat vereist echt wel een ander type rok. Bovendien: een kerstmarkt is buiten, doorgaans in de vrieskou, dus de outfit moet goed warm zijn, zeker als je een hele dag ergens muziek moet gaan staan maken.

Het belangrijkste onderdeel van de Dickens-outfit is dus een warme mantel. Die maakte ik afgelopen week. Het (zelfgetekende) patroon en de stof lagen al een jaar klaar, want ik had eind vorig jaar al bedacht dat ik dit wilde maken maar toen was het er niet van gekomen…

Bestede tijd: Een kleine 19 uur, exclusief nog een paar uurtjes de meegenaaide flufjes bont met een naald uit de naadjes pulken. En exclusief het tekenen van het patroon en het maken van een proefmodel.
Kosten: Weet ik niet precies. Het nepbont was €15,- (de lap lag al járen in mijn kast te wachten op een goed project), het flanel aan de binnenkant was een restant van een ander project, en ik kan nergens terugvinden wat de blauwe wol (die ik wel speciaal hiervoor kocht) me vorig jaar heeft gekost. En dan nog €5,25 voor drie houtje-touwtje-sluitingen, die ik aan de binnenkant heb weggewerkt.

Omdat er nu nog geen rok met petticoat onder zit, hangt de mantel een beetje raar op de paspop. Ik hoop maar dat het straks goedkomt als die ook af zijn, want ik begin nu te vermoeden dat ik hem wellicht een beetje té wijd heb laten uitlopen. Nou ja, ik zou hem eventueel nog wat kunnen innemen. Als wil ik hem ook heel graag kunnen hergebruiken voor over mijn latere kostuums met hoepelrokken.

Ik twijfel nu ook over mijn keuze om de bontrand in één keer door te trekken langs zowel de sluiting middenvoor als langs de rand van het capeje. Het staat nu wel erg veel omhoog. Misschien toch maar daar losknippen en een naadje maken?

Argh, moeilijk! Ik denk dat ik eerst maar eens verder ga met de petticoat, rok en de blouse, en pas als ik alles samen zie, eventueel nog dingen ga aanpassen. Al was het alleen maar om alles voor december af te kunnen hebben – met mijn huidige volle agenda zie ik dat namelijk nog niet zo snel gebeuren…

Gerelateerde posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.