Collecteweek Dierenbescherming

Ook dit jaar heb ik meegedaan aan de jaarlijkse collecteweek van de Dierenbescherming. Het was wederom een stuk beter georganiseerd dan voorgaande jaren. Ik kan merken dat de vorig jaar gestarte nieuwe wijkcoördinator inmiddels weet wat er gedaan moet worden, en dat de reorganisatie van de Dierenbescherming ook heeft geholpen, omdat ze het nu op centraal niveau regelen.

Jammer dat er dit jaar img_20161007_173133.jpgerg weinig collectanten waren, waardoor onze routes eigenlijk te groot waren voor de beschikbare tijd. Ondanks dat ik 4 avonden langs de deuren ben geweest (10 uur in totaal!) heb ik niet alles op mijn route kunnen afwerken.

De straten die ik moest lopen waren bijna compleet anders dan die van vorig jaar, dus er valt straks weinig te vergelijken wat betreft opbrengst. Maar dat vind ik niet erg, want daardoor zag ik weer een heel ander deel van onze wijk, waar ik normaal nooit kom (hm… fancy huizen en mooie rustige stukjes… toch eens kijken of daar niet een huis te koop komt te staan. ;-) ).

Speciaal ter vermaak voor jullie heb ik mijn meest opvallende belevenissen en conversaties opgeschreven.

Ik: “Goedenavond, ik kom collecteren voor de Dierenbescherming!”
Bewoner (via intercom): “Van wie bent u?”
Ik: “Van de Dierenbescherming.”
Bewoner: “Ah, de Dierenbescherming. Nou, dan wens ik u een fijne avond!” *klik*
Ik: …?

Ik: “Hallo, ik kom collecteren voor de Dierenbescherming!”
Jongetje (+/- 6 jaar): “We hebben niks.”

Bewoonster van studentenhuis (zeer beteuterd): “Normaal gesproken geef ik altijd, maar ik ben nu echt zó blut… Ik heb echt geen cent meer in mijn portemonnee zitten…”

Bewoonster: “Kunnen jullie ook iets doen aan de hondenpoep hier op de stoep?”

Man die open doet: “Ik woon hier niet. Maar voor een dier hebben we altijd wel iets over.” *geeft geld*
Euh… waarom doe jij dan de deur open? :-D

img_20161004_180306.jpg

Nadat ik aan heb gebeld, doet een ouder echtpaar samen de deur open.
Ik: “Goedenavond, ik kom collecteren voor de Dierenbescherming!”
Man: “Pff… alweer een collecte? Voordat we hier naartoe verhuisden, kwam er nooit iemand aan de deur.”
Vrouw: “Nu hebben we zowat iedere dag iemand die komt collecteren.”
Ik maak mijn excuses en leg uit dat de gemeente aan maximaal 1 goed doel per week een collectevergunning afgeeft, zodat ze in ieder geval niet meerdere keren per week worden lastig gevallen. Ik wil alweer afscheid nemen, als de man zegt: “Wacht, ik kijk wel even.”
Vrouw: “Ik moet even mijn tasje zoeken.”
Man: *duikt ergens uit een la 10 cent op* “Mjah, da’s ook niet veel…”
De vrouw rommelt nog steeds door het huis, op zoek naar haar tasje. Ze loopt terug de gang in om verder te zoeken. “Misschien in dit kastje… of heeft mijn man daar al in gekeken?”
Ik: “Dat weet ik niet…”
Inmiddels komt de man uit een andere kamer terug, met een triomfantelijke grijns het tasje van zijn vrouw omhoog houdend.
Vrouw: “Ah!” *pakt haar portemonnee en stopt 6 euro in mijn bus* “Nou, en heel veel succes hè? Want ik vind het wel heel erg goed dat je dit doet!”
Blad… boom… omslaan…?

Om kwart voor 8, als het al behoorlijk donker is, kom ik aan bij een deur waaraan een man staat te morrelen.
Ik: “Woont u hier?”
Man: “Nee, maar ik probeer hier wel binnen te komen.”
Ik: “Euh… moet ik de politie bellen?”
Man: “Heh, nee, ik kom wat spullen afgeven. Ik heb een sleutel, maar de deur klemt.”
XD

Nou hebben sommige mensen img_20161007_205556.jpgzo’n bordje op de deur hangen dat ze niks kopen aan de deur. En soms staat daar ook bij dat ze geen collectanten willen. Bij één huis had ik dat bordje per ongeluk te laat gezien en had ik al op de bel gedrukt. Terwijl ik beschaamd het tuinpad verlaat, gaat de deur achter me open. Ik draai me om en veronschuldig me.
Bewoner: “Geeft niet. Waar is het voor? De Dierenbescherming? Oh, dan geef ik wel wat. Mijn buurmeisje loopt daar ook voor.”
:-D

Uiteraard is collecteren soms ook erg frustrerend. Vooral als je aanbelt bij een kast van een huis met 3 loeifancy auto’s voor de deur, en er nog geen 50 cent af kan.

Of neem de appartementencomplexen gelegen aan een drukke weg, waarbij de intercom niet goed werkt.
Ik: “Goedenavond, ik kom collecteren voor de Dierenbescherming.”
Intercom: “Hallo?”
Ik: “Goedenavond, ik kom collecteren voor de Dierenbescherming!”
Intercom: “Wie bent u?”
Ik: “Ik kom COLLECTEREN! Voor de DIERENBESCHERMING!”
Intercom: “Ik versta u niet!”
Ik (met mond tegen intercom): “IK KOM COLLECTEREN VOOR DE DIERENBESCHERMING!!!”
Intercom: “Ik versta u niet.” *klik*
En dat dan bij 3 bellen achter elkaar…. :-/

Appartementencomplexen zijn sowieso heel demotiverend. Je staat continu op één punt te wachten in de snijdende wind, want je mag niet naar binnen om op de gallerij aan te bellen. Bij sommige bejaardencomplexen is collecteren zelfs verboden (maar dat staat nergens; dat moet je van een chagrijnige senior horen als je eenmaal hebt aangebeld). Maar toch probeer ik het overal. Al was het maar vanwege die ene keer, dat ik 10 bellen af had gedrukt en pas bij de laatste succes had. Waarna ik nog eens 5 minuten moest wachten voordat de man beneden was. Maar ik kreeg wel maar mooi €40,-! Dan is het wachten toch de moeite waard.

En volgend jaar ga ik gewoon weer.

Gerelateerde posts

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.