20 jaar Alice online

Vijf jaar geleden juichte ik op dit blog al over het 15-jarig bestaan van mijn Alice in Wonderland-website. Deze maand mag ik het 20-jarig jubileum ervan vieren… Holy crap! Ik heb die site al twíntig jaar!! :-O

Je mag de ontstaansgeschiedenis in mijn vorige blogpost teruglezen als je wil, die ga ik hier niet herhalen. Maar ik kan wel even terugkijken naar de laatste 5 jaar.

Na 2012 ging het qua bezoekersaantallen steeds verder bergafwaarts – de gigantische populariteit van Alice in Wonderland, die dankzij Burton’s/Disney’s film in 2010 een boost had gekregen, begon namelijk weer af te nemen. En ik kreeg steeds meer technische problemen met mijn webshopsysteem, waardoor ook de inkomsten terugliepen. Mijn host begon te klagen over excessief resourcegebruik, en haalde mij soms zelfs even offline. Dat was niet bevorderlijk voor mijn posities in Google’s zoekresultaten.

Halverwege 2015 ging daarom het hele design op de schop en ben ik overgestapt naar een WordPress site met een op Woocommerce gebaseerde plugin voor de webshop. Ik merkte gelijk dat de bezoekersaantallen weer toe begonnen te nemen.

In mei 2016 was er wederom een mooie piek dankzij Disney’s vervolg op de film uit 2010, maar die was lang niet zo succesvol, waardoor mijn bezoek en webshopinkomsten rond Halloween minder hoog waren dan ik had gehoopt.

Inmiddels kreeg ik steeds vaker ruzie met mijn zeer klantontvriendelijke host die supervaak downtime had, en besloot ik in januari 2017 over te stappen naar een andere partij. Die is veel beter, maar bleek wel serversoftware te gebruiken die niet altijd lekker samenwerkt met ingeplande taken van WordPress. In combinatie met diverse ontzettend buggy updates van mijn webshopplugin, ontstond er vanaf april doffe ellende. Resourcegebruik was belachelijk hoog, met lange laadtijden tot gevolg, en het synchroniseren van mijn prijzen en productinfo met Amazon was heel lang technisch onmogelijk. Waardoor Google me een tijdje flink omlaag heeft gezet in de zoekresultaten en mijn webshopinkomsten om te huilen waren.

Inmiddels is er e.e.a. opgelost, maar nog lang niet alles. Heel frustrerend, als je afhankelijk bent van andere partijen die geen hol om je problemen geven. :-(  Het afgelopen jaar behoort zeker niet tot de meest succesvolle periode in de bestaansgeschiedenis van mijn website.

Maar goed, er lijkt inmiddels weer een stijgende lijn in te zitten. Laten we hopen dat 2018 een meer succesvol jaar wordt. Op naar het 25-jarig jubileum!

Gerelateerde posts

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.