Not so optional solo

Het is nog maar één week tot het optreden met K’s Choice!! Tijdens de repetitie van vandaag hebben we onder andere in onze daadwerkelijke podiumkleding met z’n allen gezongen alsof het al voor het echie was, zodat iemand van de schouwburg kon beoordelen hoe het totaalplaatje eruit gaat zien en wat dat betekent voor allerlei podiumkeuzes enzo.

Ik heb zoals verteld de afgelopen weken hard gestudeerd op de liedjes, in de veronderstelling dat ik komende week alleen nog her en der de puntjes op de i hoefde te gaan zetten en mijn brainspace vooral kon gaan besteden aan de performance.

Tsja.

Tijdens de repetitie van vandaag werd ons verteld dat er een oepsje was geweest. Ze hadden één van de nummers in het verleden op verschillende toonhoogtes uitgevoerd (Sams stem is immers wat lager geworden) en bij de communicatie met K’s Choice over welke versie voor ons optreden gekozen zou worden, was er een communicatiefoutje geweest. Oftewel: we moeten het nummer in een andere toonhoogte gaan zingen dan we tot nu toe hebben geoefend…

Als dat had betekend dat we gewoon alles een nootje of wat moesten opschuiven, was het niet zo’n issue geweest natuurlijk. Maar de nieuwe partijen lagen niet lekker voor de bestaande stemgroepen en dus is er flink wat geswitcht: zo zingen wij als eerste stem nu ineens delen van de derde stem en zijn sommige andere stukken helemaal gewijzigd. Of we dat in de komende week nog even opnieuw kunnen instuderen? *Snik*

Okee. Ander nummer. Dat was er eentje waar in de bladmuziek bij enkele maten een partij voor een ‘optional solo group’ stond. Diverse stemgroepgenootjes hadden al herhaaldelijk gevraagd of en wanneer we die in gingen studeren, maar er werd gezegd dat die bewust ‘optional’ was en we die dus alleen zouden gaan doen als daar tijd voor was.

Ik maakte me geen zorgen. Ik kende de normale partij inmiddels en ik vond het helemaal prima als mijn groepsgenootjes, die er zo verlangend naar vroegen dat het vast betekende dat zij die solopartijen graag wilden zingen, dat gingen doen. Ik vond dat nummer al moeilijk genoeg.

Onze zangcoaches hadden blijkbaar besloten dat één week voor het optreden een uitstekend moment was om die optional solo-partijen er nog even in te rammen. We zongen ‘m een paar keer door, met z’n allen in twee groepen (solopartij A en solopartij B). Daarna vroeg de zangcoach wie deze zelfstandig wilde proberen? Iemand uit groep A meldde zich vrijwillig. “Lenny”, zei de zangcoach: “kom jij even naar voren om partij B te zingen?” Euhm… okee.

Ik bakte er voor mijn gevoel niet veel van. Partij B bleek een stukje lastiger dan partij A te zijn vanwege een wat raar liggende toonhoogte en ik had nog niet helemaal gevoel voor waar de partij precies begon en eindigde in het grote geheel van het nummer. Gelukkig vroeg de coach daarna aan ons om weer terug te stappen en of andere groepsleden het wilden proberen. Pff… gelukkig, blijkbaar wilde ze gewoon wat groepjes rouleren!

Nadat een stuk of 5 andere duo’s het hadden geprobeerd, riep de coach mij en twee andere zangers uit de A-groep weer bij haar aan de piano. De rest werd dismissed en mocht pauze gaan houden. Huh…?

De twee anderen moesten om de beurt de A-solopartij of de gewone partij zingen, samen met mij op de B-partij. Uiteindelijk werd één van hen verteld dat zij het mocht gaan doen met mij.

Wacht even… Heb ik nou zojuist geheel onvrijwillig een solopartij in de maag gesplitst gekregen…? En is de ‘optional solo group’ blijkbaar niet alleen niet zo optional, maar slaat ook ‘group’ op het feit dat het twee mensen zijn die een solo zingen, maar zing ik straks effectief he-le-maal alleen die specifieke partij in het koor van 100 man…? Tijdens een a capella-nummer?? Voor een volledig uitverkochte Stadsschouwburg??? 😳

Bedankt voor het compliment en het vertrouwen, maar… ARGH!! 😱

Dus als iemand mij komende week zoekt: ik ben even een nieuwe partij aan het leren en een nummer compleet aan het herinstuderen. 🙈

Gerelateerde posts

2 comments

  1. Annet says:

    Ik hoop dat we zaterdag elkaar nog even tegen het lijf lopen zodat we je ontzettend veel geluk kunnen wensen. Zo niet, dan bij deze! Met jouw toewijding en harde werk gaat het vast goedkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.