Old West dress – stap 2: de stofkeuze

Stof kopen voor een kostuum is altijd een hel. Soms heb ik iets héél specifieks in mijn hoofd, dat ik dan uiteraard nergens vind, soms ga ik met een heel open instelling, waardoor ik te veel vind en vastloop in de keuzestress.

In het laatste geval wordt de keuze dan meestal beperkt door het budget, want ik heb blijkbaar een erg dure smaak als het aankomt op stoffen. Nu ook weer.

Om stof te vinden voor de Old West dress die ik voor mijn zusje’s bruiloft ga maken, toog ik naar de lapjesmarkt in Utrecht. Na eerst álle kraampjes te hebben bekeken, kwam ik tot de conclusie dat er op de hele markt maar één Perfecte Stof was te vinden. Namelijk deze:

mooie-stof

Zowel het motiefje als de kleur als de dikte als het type stof waren perfect. De prijs was er dan ook naar: €48,- per meter. Ai… Maar, riep de marktkoopman gelijk, ik mocht ‘m voor €10,- de meter meenemen, want hij ging er mee stoppen! Ik kon mijn geluk niet op.

Totdat ik constateerde dat er wel erg weinig stof op deze rol zat en er nergens een tweede van te vinden was. Nee, zei de marktkoopman, want hij ging er zoals gezegd mee stoppen dus dit was alles wat hij nog had.

En ik had er 7 meter van nodig.

Snik.

Met pijn in mijn hart liet ik Het Perfecte Stofje liggen. Er waren wel wat alternatieven, en ik kocht uiteindelijk onderstaande geruite stof, maar nu ik eenmaal De Perfecte Stof heb gezien, krijg ik het niet meer voor elkaar om hier oprecht blij mee te zijn. Het patroontje en de kleur zijn op zich prima, maar het stofje voelt eigenlijk net wat te modern en synthetisch. Die andere voelde en oogde ‘puurder’. En daarmee authentieker.

stof2

Gelukkig vond ik wel nog een heerlijk truttig stukje kant voor aan de boordjes en mouwen.

Een matchend stofje voor de randjes van de rok kon ik helaas niet in Utrecht vinden. Het is best moeilijk om stof te vinden die met elkaar combineert qua kleur, materiaal en soepelheid! Dus daarvoor ging ik vandaag nog naar het Stoffencircus in Nijmegen. (Op de foto lijkt hij te lichtpaars, maar dat komt weer door de rare belichting van mijn camera en in mijn huis.)
En ik vond daar ook geschikt lint voor om de randen en knoopjes (die misschien bij nader inzien te shiny zijn – maar ik kan altijd nog andere kopen).

Kosten: €52,10
– geruite stof: €28,- (voor 7,2 meter – alles wat er nog op de rol zat. Better safe than sorry. Het nadeel van zelf je patroon voor een kostuum tekenen: je weet niet precies hoeveel je nodig hebt)
– paarse katoen: €5,- (1 meter. Beetje duur voor zo’n saai katoen, maar ik hoefde er gelukkig maar weinig van te hebben.)
– kant: €3,90 (2 meter)
– lint: €8,- (20 meter – beter mee verlegen dan om verlegen want ik koop normaal altijd te weinig van dit soort spul)
– knoopjes: €7,20 (12 stuks a €0,60)

Voor de kosten hoef je het dus niet te laten om zelf iets te maken. Kleding voor een bruiloft kopen of huren is volgens mij minstens zo duur :-)

Ik sluit overigens niet uit dat ik in de loop van het project beter / mooier materiaal tegenkom en ik dit dan alsnog vervang. Maar vooralsnog ga ik hier mee aan de slag.

Gerelateerde posts

3 comments

  1. Janou says:

    Ikea heeft soms best goede ruitjes/streepjes/bloemetjesstof voor dit soort dingen. Maar om nou helemaal naar Duiven te karren…

  2. Brenda says:

    Volgens mij weet ik over welke kraam je het hebt die ‘er mee gaat stoppen’. Dat roept hij al minstens een half jaar. :-p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.