Alice-in-wonderland.net
Home > Blog > Events > 70th anniversary of Disney’s “Alice in Wonderland” cartoon movie

70th anniversary of Disney’s “Alice in Wonderland” cartoon movie

On  26 July 1951, exactly 70 years ago today, Disney’s cartoon movie “Alice in Wonderland” premiered in London. Two days later it was released in the US.

Although Disney’s cartoon does not follow the plot of the books very strictly, and combines elements of “Alice’s Adventures in Wonderland” and “Through the Looking-Glass and what Alice found there”, and  although it wasn’t an immediate success, it has had a great influence on how we see and remember Lewis Carroll’s story. Thanks to this movie, most people associate a blue dress with Alice, and pink stripes with the Cheshire Cat.

You can read more about the movie here.

Concept art for the movie by Mary Blair

Concept art for the movie by Mary Blair

 

 

2 Comments

  1. Hallo,

    Ik ben Femma en benader de Alice boeken vooral vanuit illustratief oogpunt. Dat wil niet zeggen dat ik veel geïllustreerde edities ken of bezit, ik bezit hooguit zo’n 20 Alice boeken, maar ben vooral geïnteresseerd in de verschillende edities met ingekleurde Tenniel illustraties die bij Macmillan zijn verschenen.
    Waarom ik hier reageer is jouw opmerking dat dankzij de Disney film veel mensen een blauwe jurk met Alice associëren. Het zit denk ik net even anders. De blauwe jurk in de Disney film is gebaseerd op kleurenillustraties die dat beeld hebben gevestigd. In 1911 verscheen de eerste Macmillan uitgave van de beide boeken in een band met in totaal 16 ingekleurde Tennielillustraties. De inkleuring was gedaan door Harry Theaker, met toestemming van Tenniel, en Alice droeg op die platen een blauwe jurk met een wit schort. Later, in 1927, heeft John Macfarlane nieuwe, op Tenniel gebaseerde, kleurenplaten gemaakt, 32 voor de beide delen, die niet in een band maar als losse delen werden uitgegeven. Macfarlane heeft de blauwe jurk met het witte schort gehandhaafd, en deze uitgaven waren in Engeland waarschijnlijk heel geliefd want ze zijn 50 jaar in druk gebleven, tot eind jaren ’70. Het waren de kleurenplaten van Theaker en vooral van Macfarlane, boeken die Disney uiteraard moet hebben gekend, waar de blauwe jurk met wit schort in de film op is gebaseerd. Inderdaad iconisch, en de Disney film heeft daar zeker aan bijgedragen maar Disney heeft het niet geïmplementeerd, dat waren de boekuitgaven met gekleurde platen, verschenen bij Macmillan.

    Groet, Femma

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.